Günlük hayatımızda ihtiyacımız olmayan ancak gerektiği zaman mutlaka sahip olmamız gereken malzemeler trafik çantası içinde bulunur. Bu çantanın içerisinde yer alan malzemeler genellikle aracın yapacağı muhtemel arızalarda veya kişilerin zor durumda kaldığı acil durumlarda kullanması gereken birtakım malzemeler bulunmaktadır. Herkes bu malzemeleri tam olarak bulundurmaması sebebiyle ciddi anlamda aksaklıklar yaşayabilmekte ve hatta hayatlarından olabilmektedir. Bu sebeple trafik çantasında bulunması gereken önemli malzemeleri sizlerle paylaşıyoruz.
Bagajda Olması Gerekenler
İlk yardım seti: İlk yardım seti trafiğe çıkan herkes için zorunlu bir ihtiyaçtır. Her ne kadar sık kullanılan bir ihtiyaç olmasa da bulundurulması hayati önem taşımaktadır. İlk yardım çantası olarak da geçen bu set içerisinde büyük ve diğer çeşitli boylarda sargı bezi, çengelli iğne, küçük boy makas, yara bandı ve bandajlar, yanık örtüsü, solunum maskesi, tıbbi eldiven ve el feneri gibi çeşitli malzemeler yer almaktadır. Bu çantaların yönetmeliğe uygun versiyonlarını set şeklinde edinmenizi tavsiye ederiz.
Takviye Kablosu: Takviye kablosu akünün boşaldığı zaman başka bir aracın aküsünden yararlanarak doldurulmasını sağlayan bir kablodur. Uzun süre aracı çalıştırmadığınızda veya aracın aküsü bitmeye yakın olduğunda bu alete ihtiyaç duyulur. Ayrıca bir yakınınız da bu alete ihtiyaç duyabilir. Bu sebeple bu kabloyu da trafik çantanıza eklemeyi ihmal etmemenizi öneririz.
Yangın Söndürücü: TÜV muayenesinde de sorulan ve eksikliğinde hafif kusur olarak geçen yangın tüpünü trafik çantanızda veya araçta özel olarak ayrılmış yerde bulundurmaya özen gösterin. Araç motorunda, aracın iç aksamında, kaportada veya disklerde ufak çaplı yangınlar çıkabilir. Bunlar büyük bir yangına dönüşmeden yangın tüpü ile müdahale ederseniz hasarınızı azaltmış olursunuz.
Stepne: Eğer runflat lastiğe (halk arasında patlamayan lastik diye geçer) sahip değilseniz yedek lastik adı verilen stepneyi bu sete dahil etmeden çıkmamanızı öneririz. Her ne kadar çantaya sığmayan bir malzeme olsa da trafikte önem arz eden bir yedek parça olması sebebiyle makalemizde yer vermeyi uygun gördük.
Bez: Aracınızdaki bir bölgeyi temiz hale getirmek, akan bir sıvıyı durdurmak veya bir tampon görevi görmek amaçlı bir beze ihtiyacınız her an olabilir. Bu sebeple çantanıza bez eklemenizi mutlaka önermekteyiz.
Kancalı İp: Bazen ihtiyaçlarınızı sabitlemek için bir kancalı ipe ihtiyacınız olabilir. Özellikle elektronik TV alımlarında, İKEA gibi mağazalardan aldığımız mobilya eşyalarında her zaman ihtiyacımız olabilmektedir. Bu sebeple eşyalarınızın güvenilir bir şekilde bagajda sabitlenmesi ve rahat bir yolculuğa erişebilmek için trafik çantanıza kancalı ipinizi dahil edin.
Kriko: İnsan gücüyle kaldırılması mümkün olmayan vasıtaların belirli bir miktar yükseğe kaldırılması için kullanılan bir araçtır. Bu araç sayesinde otomobillerin lastikleri kolay bir şekilde değiştirilebilmektedir. Dolayısıyla kriko ile çok rahat bir şekilde aracınızı yukarı kaldırabilir ve lastiğiniz bir hasar aldığında yedeğiyle değiştirebilirsiniz. Araç lastiğinizi sökmek için de bir adet bijon anahtarına ihtiyacınız olacaktır.
Bijon Anahtarı: Aracınızın lastiğini araca bağlanmasını sağlayan bijonları sökmeye ve takmaya yarayan bir araç anahtarıdır. Bunun sayesinde kolay bir şekilde aracınızın lastiğini değiştirebilir ve yedek lastiğinizi takabilirsiniz. Dolayısıyla bu bijon anahtarını trafik çantanıza dahil etmenizi önermekteyiz.
Reflektör: Seyir halinde olan diğer araçları uyarmak için kullanacağınız bir yansıtıcı aparattır. Bu sayede lastik değişimi ve motor arızaları gibi çeşitli durumlarda reflektörü aracınızdan belirli bir metre uzaklığa koymanız ve gelen sürücüleri uyarmanız gerekmektedir. Şehiriçi gibi mekanlarda 30 metre, şehirlerarası yollarda 150 metre gibi bir mesafeye reflektörü koymanız gerekmektedir. Reflektör otoban gibi durmaların çok zorunlu olduğu zamanlarda hayati önem taşımaktadır.
Zincir: Kış sezonunda kar, don ve buzlanma gibi kış zamanına ait doğa olaylarının bulunduğu bir yerde yaşıyorsanız mevsiminize bağlı olarak çantanızda zincir bulundurmaya özen gösterin. Aksi takdirde yolculuk esnasında yolda kalabilir; hatta lastiğinize bağlı olarak kazaya sebebiyet verebilirsiniz. Zincirin önemi ile ilgili detaylı bilgiye buradan ulaşabilirsiniz.
Çekme Halatı: Bazen aracınızda veya yardım edeceğiniz bir aracın motor arızası sebebiyle tamirciye kadar götürülmesi gerekebilir. Çekici çağırma gibi bir seçeneğiniz de olmadığında çekme halatı önemli bir aparat olarak karşımıza çıkmaktadır. Eğer aracınız otomatik vitesse aracınızın çekilmesi için farklı bir prosedür izlenebilir. Bunun için size en yakın bilgi alacağınız ustanıza danışmanızı tavsiye ediyoruz.
Hava Pompası: Aracınızın lastiği indiğinde veya yedek lastiği şişirmek istediğinizde size lazım olabilecek en önemli malzemelerden birisi de hava pompasıdır. Çeşitli boyutlarda olan hava pompasının mutlaka bir basınç ölçme imkanının olduğundan emin olun. Aksi takdirde havanın ne kadar da basılması gerektiğinden emin olmayabilir ve yanlış hava ile yolculuğunuza devam edecek olabilirsiniz. Trafik çantalarına kolay bir şekilde sığabilen bu hava aletini yanınıza almanız için sizleri uyarıyoruz.
Takoz: Bazen aracın sabitlenmesinin zor olduğu iniş ve çıkışlarda; aracınızın sabit olmasından emin olmanız gereken anlar olabilir. Bu sebeple aracınızın sabitlenmesini sağlayacak bu aparatın da çantanızda yer alması olası risklere karşı oldukça önemlidir.
İlk Yardım Seti Neden Önemlidir?
İlk yardım seti kaza, yaralanma ve sakatlanma gibi acil durum gerektiren durumlarda hayat kurtarıcı bir içeriğe sahiptir. Bu sebeple ilk yardım seti sahibi olmak oldukça önemlidir.
Trafik Seti İçindekiler Nelerdir?
Standart olarak bulunan malzemeler; ilk yardım kiti, üçgen reflektör, kriko, yangın tüpü, el feneri ve alet çantasıdır. Trafik seti acil ve beklenmeyen durumlarda hayati işlev görmektedir. Bu malzemeler trafik seti içindekiler seti açısından oldukça mühimdir.
Trafik Seti İçinde Zincir Var Mı?
İçeriğinde alet çantası bulunmasına rağmen trafik seti içinde zincir zorunlu değildir. Ancak hava koşullarına bağlı olarak kar ve buzlanmanın olduğu bölgelerde var olması önemlidir.
Araçta 2 Tane Reflektör Bulunması Zorunlu Mu?
Evet, fenni muayenelerde 2 adet reflektör istenmektedir. Güvenlik sebebiyle acil durumlarda kullanılması için 2 adet bulundurulması zorunludur.
UYARI: İhtiyacınız olan tüm çantaları ve diğer ihtiyaçlarınızı incelemek, bilgi almak ve bilinçli bir satın alan kişi olmak için Marjevo blog sayfamızı inceleyebilirsiniz.